Cliënten kijken uit naar hun FUIF in de Jaarbeurs

Over iets meer dan een maand is het zover: dan is de Jaarbeurs het toneel van de FUIF. Vorig jaar won de Utrechtse zorgnetwerkorganisatie ADSU de actie 'Win de Jaarbeurs voor 1 dag'. Daardoor mogen ze op 21 juni de Jaarbeurs vullen met hun Fantastisch Utrecht Inclusief Festival (FUIF): een feest voor 1500 Utrechtse cliënten.

ADSU staat voor Aan De Slag in Utrecht en is een zorgnetwerk van zestien Utrechtse zorgorganisaties, waaronder de Tussenvoorziening, Leger des Heils en Reinaerde. Die laatste begeleidt mensen met diverse soorten beperkingen of psychische problemen, zoals bij ZiZo. ZiZo valt onder Reinaerde en is een restaurant, atelier en winkel in één aan de Utrechtse Oudegracht. Dertig jaar geleden was dit het eerste bedrijf in Nederland dat bijna helemaal werd gerund door mensen met een beperking.

Breien voor het atelier

Een van hen is Petra, die al zeven jaar lang in het atelier van ZiZo werkt. De laatste tijd heeft ze haar plezier in het breien gevonden, en dan vooral de vestjes voor baby's. "Ik brei heel graag, vooral voor kinderen. En ik vind het niet moeilijk." Alles wat er in het atelier wordt gemaakt, wordt ook verkocht bij ZiZo. De spullen, waaronder Petra's vestjes, zijn in de lunchroom te vinden.

Net als de 23-jarige Angela, die al jaren met veel plezier in de lunchroom werkt. "Ik ben hier gewoon lekker bezig en de werkzaamheden zijn leuk. Voor mij is het een goede bezigheid." Angela zou graag naar de FUIF gaan in het Beatrixtheater, maar ze voorziet ook al een praktisch probleem. "Dan moet ik wel vrij nemen van mijn andere werk, want het feest is op een maandag."

Angela van ZiZo

Ook Petra heeft al het één en ander opgevangen over de feestdag. "Ik heb gehoord over workshops en muziek, en eten en drinken", zegt ze blij. Angela kijkt ook wel uit naar een leuk concert van een goede artiest. "Ik ben alleen niet dol op Nederlandstalige muziek." Als zij het voor het zeggen heeft, komt de Amerikaanse poprockband Imagine Dragons optreden. Daar is Angela het mee eens: "Ze maken goede muziek. Ik zou graag een keer naar een concert van hen gaan."

Crowdfunding

Of dát soort grote namen binnen het budget van het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival valt, dat hangt af van de opbrengst van de crowdfunding die is gestart. In ruil voor een donatie voor het feest is het mogelijk om bij ZiZo een kopje koffie te krijgen. En Angela maakt het dan met liefde klaar: "Als je geld geeft voor de FUIF, dan kan je bij mij een bakje koffie komen drinken", zegt ze met een glimlach.


TEKST en BEELD: RTV-Utrecht
FOTO: © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Video: Cliënten kijken uit naar de FUIF


Help mee met de crowdfunding

Je kunt meehelpen met de FUIF door te doneren via de crowdfunding-pagina en deze te delen met familie, vrienden, kennissen en collega's.