Leger des Heils over de FUIF: 'Dit geeft een gevoel van er mogen zijn'

Nog een maand en dan is de Jaarbeurs in Utrecht het toneel van de FUIF: het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival. Zorgnetwerkorganisatie ADSU won de actie 'Win de Jaarbeurs voor 1 dag' en organiseert dan een feest voor 1500 Utrechtse cliënten. En daar wordt al flink naar uitgekeken, zegt Pieter van Wees van het Leger des Heils, een van de betrokken organisaties. "Het is een mooie activiteit want het geeft deelnemers die het vaak niet breed hebben de kans om ook eens een feest te hebben."

De Utrechtse zorgnetwerkorganisatie ADSU organiseert op maandag 20 juni hun Fantastisch Utrecht Inclusief Festival (FUIF) in de Jaarbeurs. De organisatie won vorig jaar de actie 'Win de Jaarbeurs voor 1 dag'. ADSU staat voor Aan De Slag in Utrecht en is een zorgnetwerk van zestien Utrechtse zorgorganisaties, waaronder de Tussenvoorziening, het Leger des Heils en Reinaerde.

Aan de Zeehaenkade in Utrecht wordt iedere dag hard gewerkt in de houtwerkplaats. Het is één van de werkplekken van het Leger des Heils. Pieter van Wees werkt al tien jaar op deze plek. Hij begeleidt deelnemers met allerlei activiteiten in het 50/50 Workcenter.

In het workcenter worden mensen geholpen om uiteindelijk weer deel te nemen aan de samenleving. Pieter: "Dat kan via sport, vrije tijd en via werk. En voor werk kom je dan hier bij het workcenter. Hier leer je vakvaardigheden maar ook krijg je hier je werknemersvaardigheden op orde en zo beweeg je dan richting herstel."

Het Leger des Heils heeft niet alleen een houtwerkplaats als werkplek, maar ook een groenvoorziening, schoonmaakbedrijf, inpakbedrijf, bedrijfscatering en een logistiek bedrijf. Op deze manier kunnen meer deelnemers iets kiezen wat bij hen past. "Niet iedereen wil met hout werken, maar ze vinden het bijvoorbeeld leuk om te koken." Pieter benadrukt dat het werken op zich goed is, maar dat het ook heel belangrijk is dat de deelnemers iets kunnen kiezen wat ze leuk vinden.

ADSU

Het Leger des Heils is één van de zorgorganisaties binnen het samenwerkingsverband Aan de Slag in Utrecht, ADSU. Naar het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival op 20 juni in het Beatrixtheater wordt al uitgekeken. Mensen die het niet altijd mee zit, krijgen zo de kans om ook eens een feestje te hebben. "Het feest geeft een gevoel van: we mogen er zijn, er is een plek voor ons en we kunnen dat vieren."

Video: Pieter van het Leger des Heils over het belang van de FUIF voor cliënten

Het ADSU is volgens Pieter een heel belangrijke samenwerking tussen zorgorganisaties in de regio. Pieter: "Het is fijn voor onze bewoners van de stad Utrecht dat je zoveel mogelijk kwaliteit haalt uit de zorg. Iedere partij heeft zijn eigen expertise. De samenwerking zorgt ervoor dat je de cliënten vooruit kunt helpen."

Video: Pieter van Wees over de samenwerking tussen Utrechtse zorgorganisaties

Pieter vertelt dat er bijvoorbeeld cliënten zijn die bij de ene zorgorganisatie wonen, maar dan bij het workcenter van het Leger des Heils opstarten met werken. En als de deelnemer dan voldoende ervaring heeft opgedaan, kan het voorkomen dat hij of zij uitstroomt naar een organisatie die dichter bij de arbeidsmarkt zit. Pieter: "De ADSU speelt daar ook een rol in want daar is ook een heel bedrijvennetwerk bij aangesloten. En ook de gemeente is erbij betrokken. Dus dat is heel waardevol."

Vogelhuis voor de pimpelmees

In het workcenter helpen de deelnemers ook mee aan de crowdfunding voor de FUIF. Via deze inzamelingsactie wordt geld opgehaald om het feest nóg grootser te maken. Wie bijvoorbeeld 45 euro doneert mag als beloning een vogelhuisje van hout voor een pimpelmees en koolmees uitkiezen. En dat vogelhuisje wordt hier in de houtwerkplaats gemaakt.

Foto: © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Daarnaast zijn ook deelnemers van het Leger des Heils bezig met een kunstproject voor de FUIF. In de aanloop naar het feest worden de deelnemers steeds meer betrokken Pieter: "Je ziet dat dat met veel enthousiasme ontvangen wordt."